Voor- en nafrezen zijn belangrijke bewerkingsprocessen, die kunnen bijdragen aan een efficiënter productieproces. Hieronder lees je wat voor- en nafrezen precies inhoudt en hoe je productieproces hier baat bij kan hebben.
Wat is voorfrezen?
Voorfrezen is een bewerkingsproces waarbij overtollig materiaal wordt verwijderd uit een werkstuk voordat het verder wordt bewerkt. Dit zorgt ervoor dat het werkstuk de juiste vorm krijgt en de gewenste maatvoering behoudt tijdens het nafrezen. Bij voorfrezen laat je een kleine overmaat van bijvoorbeeld 4 mm staan, zodat dit naderhand mooi afgewerkt kan worden.
Voordelen van voorfrezen
Het voorfrezen van een werkstuk kan verschillende voordelen hebben, zoals:
Wat is nafrezen?
Waar het bij voorfrezen om formatteren (vorm aanbrengen) gaat, gaat het bij nafrezen om profileren: de juiste netto maatvoering. Nafrezen is een bewerkingsstap, waarbij de laatste bewerkingen worden uitgevoerd om het werkstuk de gewenste vorm, profilering en afmetingen te geven.
Voordelen van nafrezen
Het nafrezen van een werkstuk kan verschillende voordelen hebben, zoals:
Hoe zorg je dat het werkstuk niet beschadigt tijdens het voorfrezen?
Het voorkomen van beschadigingen aan het werkstuk tijdens het verspanen is essentieel voor een goed eindresultaat. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van goede opspanmiddelen en het selecteren van de juiste gereedschappen. Ook het nauwkeurig instellen van de machine en het volgen van de juiste procedures zijn belangrijk.
Om het maximale uit het voor- en nafrezen te halen is het belangrijk om de juiste bewerkingsparameters te kiezen, zoals snijsnelheid (toerental) en voedingssnelheid. De belangrijkste overweging bij het frezen met de juiste parameters is welke kwaliteit wil ik bereiken. Dus hoe glad wil ik mijn product maken. Hoe mooi wil ik mijn profilering aanbrengen. Het liefst moet het van die kwaliteit zijn, dat er geen nabewerking nodig is.
De bewerkingsparameters zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal en het type gereedschap dat wordt gebruikt. Zo kun je de juiste aanvoersnelheid en het toerental berekenen met de FZ-formule. Bij het voorfrezen mag je een hogere FZ en afname per tand hebben, dan een afwerkfrees.
Ook is het van belang 3 of 4 mm overmaat te laten staan. De frees moet zich goed vast kunnen zetten in het materiaal, zodat er geen trillingen uit de machine of omgevingsresonaties vat kunnen krijgen op de afwerkkwaliteit. Dat ga je anders terug zien in het freesbeeld.
Het product moet ook stabiel doorgevoerd worden of goed vast liggen tijden het frezen, dat is zeer belangrijk.
De juiste gereedschappen voor voor- en nafrezen
Alle houtmaterialen, zoals diverse plaatmaterialen en massief hout, kun je voorfrezen. Je kunt daar diverse typen frezen voor gebruiken. Je hebt wisselplaatfrezen, VHM (schrob)frezen, diamantfrezen en HM en HSS opgelegde frezen.
Voorfrezen hebben soms spaanbrekers om materiaal goed af te kunnen voeren. Een voorfrees is anders gebouwd om grof en snel te kunnen verspanen. De afwerkfrees voor het nafrezen heeft weer een hele andere geometrie om een hele mooie afwerkkwaliteit te geven. De twee frezen verrichten allebei volledig ander werk, maar versterken elkaar wel om op het uiteindelijke eindresultaat te komen.
Belangrijke criteria voor het bepalen van de juiste frees zijn:
Heb je alle criteria goed in beeld, dan kun je het juiste gereedschap bepalen. Om de meest ideale frees voor je product en productieproces te bepalen, kun je het beste advies inwinnen van een specialist. Zij bekijken wat de meest optimale situatie is voor je productie. Een goed gekozen gereedschap is het halve werk.
Kies voor kwaliteit en efficiëntie
Het gebruik van voor- en nafrezen maakt je productieproces efficiënter en verbetert de kwaliteit van je eindproduct. Door de juiste bewerkingsparameters te kiezen en te werken met hoogwaardige gereedschappen, kun je de voordelen van voor- en nafrezen optimaal benutten.
[button button_text=”Neem contact op” button_size=”medium” button_style=”color” button_icon=”right” button_align=”center” button_link=”https://www.toolmanagers.com/contact/” link_open=”_self” href_title=”” id=”” class=”button”]