Het bewerken van de verschillende houtsoorten, moderne plaatmaterialen, kunststoffen en niet-ijzerhoudende legeringen vraagt om het meest geschikte snijmateriaal voor de snijgereedschappen. Het antwoord op die vraag heeft onze specialist Ad Biemans voor u uitgezocht.
Hoe harder het snijmateriaal, hoe minder elastisch en schokbestendig het is. Die eigenschappen staan haaks tegenover elkaar. Een juist advies hierbij is van belang, omdat een ander snijmateriaal meestal ook een ander concept van het gereedschap vraagt.
Voor de vervaardiging van gereedschappen kan gekozen worden uit verschillende materialen. Waar bestaan ze uit en waarvoor zijn ze geschikt:
Als snijmateriaal wordt HM toegepast voor wisselplaten, profielplaten en alle beleggingsvormen voor zagen, messen, frezen, boven frezen en boren. Kleine boven frezen en boren worden in massief HM gemaakt. Het wordt meestal gebruikt voor abrassieve plaatmaterialen en harde houtsoorten.
Het snijmateriaal PKD is een laagje van 0.5 – 0.7 mm kleine zwarte diamantkorrels die met zeer hoge druk en op een hoge temperatuur samengeperst worden op een hardmetaaldrager. Om het beste snijgereedschap in PKD te maken, kan er gekozen worden tussen verschillende korrelgroottes, die met een hoog of laag kobaltgehalte verbonden zijn. Deze verbinding gebeurt gedeeltelijk door samengroeien en deels door metaalbinding met kobalt.
MKD zijn goudkleurige synthetische diamantkristallen. De afmetingen zijn zeer beperkt. Ze hebben een dikte tot 2 mm en een lengte tot max. 8 mm. Het voordeel ten opzichte van het snijmateriaal natuurdiamant is dat alle kristallen identiek zijn. Bij natuurdiamant zijn ze allen verschillend. MKD kan gebruikt worden waar een zeer hoge afwerkingskwaliteit vereist is of waar een lange standtijd nodig is op harde materialen. Toepassingen voor de zuivere afwerking zijn bijvoorbeeld het draaien van oog contactlenzen, aluminium of het glanzend bewerken van plexiglas.
Het snijmateriaal CVDD is een chemische dampneerslag. Onder een plasmaboog verhit men waterstofgas + methaan, waardoor men een diamantneerslag bekomt op een substraat (meestal HM). Proeven met dunne deklaagjes (enkele duizendsten van een mm) zijn al enkele jaren bezig. (In de houtbewerking zijn er nog wel enkele problemen met de fijne snede aan het gereedschap).
Wat zijn de standtijden (in meters) bij de verschillende materialen? In onderstaande grafieken geven we het weer.
De hardheid t.o.v. de buigsterkte
Van HSS tot diamant: hoe verhoudt de hardheid zich tot de buigsterkte. In onderstaande tabel geven we het weer.
Het ideale snijmateriaal is uiteindelijk afhankelijk van het te verspanen materiaal en de daarbij behorende eigenschappen van het gereedschap, die vereist worden. Dat blijft het uitgangspunt.
Welke snijmateriaal kunt u het beste gebruiken als u rekening houdt met hardheid, slijtvastheid en taaiheid en elasticiteit? Is de benodigde hardheid en slijtvastheid groot, dan komt u uit bij diamant gereedschappen. Gaat het om taaiheid en elasticiteit kies dan voor hardmetaal of HSS! We hebben het overzichtelijk samengevat in onderstaande weergave.
Neem contact op met een van onze specialisten!
[button button_text=”Contact opnemen” button_size=”medium” button_style=”color” button_icon=”right” button_align=”center” button_link=”https://www.toolmanagers.com/team/” link_open=”_self” href_title=”” id=”” class=”button”]